مطالب جالب شیمی

آزاد کردن گاز CO2 پیدا می کند برای این کار CO2  محلول باید به صورت حباب درآید یعنی مولکول های CO2 کنار هم جمع می شوند و با پیوستن به هم تشکیل حباب دهند، به سطح آورده و خارج شوند.
هرگونه سطحی که به خصوص ناهمواری هم داشته باشد ایجاد این حباب ها  را راحت تر می کند، بنابراین نمک که از بلورهای ریز تشکیل شده است این سطح را برای حباب ها و تشکیل آنها فراهم می کند (سطح بلورها) پس حباب بیشتری تشکیل شده و خارج می شود، هر چیز دیگری غیر از نمک هم مثل شن یا ماسه یا خاک یا شکر می تواند چنین نقشی داشته باشد اثر بیشتر نمک نسبت به شکر به دلیل ریزتر بودن بلورهای آن و ایجاد سطح تماس بیشتر است.
چگونه با استفاده از هیدروژن پراکسید و نقره موشک بسازیم؟
هیدروژن پراکسید غلیظ (H2O2  ) حدود 90% در حضور کاتالیزگر نقره، اتم اکسیژن خود را آزاد کرده و گرمای زیادی تولید می کند آب گرمای زیاد تولیدی را گرفته و بخار می شود که با سرعت بالا می تواند از نازل موشک خارج شود اگر این آزمایش را در یک بطری خالی نوشابه انجام دهیم، در نوشابه را سوراخ کوچکی کنیم (نازل موشک) بخار تولیدی با سرعت زیاد از نازل بیرون می زند و بطری خوابیده بر روی زمین مانند موشک حرکت می کند.
کبریت چگونه آتش می گیرد؟
کبریت به طور عمده از دو قسمت 1- سیستم آتش زن. 2- بخش آتش گیر ساخته شده است. سیستم آتش زن یا ایجاد آتش کبریت شامل دو قسمت است. 1- سرچوب کبریت که به طور عمده کلرات پتاسیم و کمی گوگرد است. 2- حاشیه ی کناره ی قوطی کبریت که به طور عمده فسفر قرمز می باشد.
فسفر قرمز به تنهایی دمای اشتعال بالایی دارد  زمانی که بر اثر کشیدن چوب کبریت به حاشیه ی آن با کلرات پتاسیم قاطی می شود براثر اصطکاک و گرمای تولیدی از آن با هم ترکیب شده و حاصل آن گرمای زیاد و انفجار این دو است که از گرمای تولیدی چوب کبریت نیز که قسمت آتش گیر کبریت است شروع به شعله ور شدن و سوختن می کند.
چرا پیاز اشک را در می آورد؟
هنگامی که پوست پیاز را می کنید یافته های آن آسیب می بینند و آنزیمی در آنها با ترکیبی به نام سولفواکسید (به اختصار) ترکیب شده و مولکول نامبرده را به سه قسمت می شکند که یکی از این ترکیبات اشک آور است.
زمانی که پیاز را زیر شیر آب یا پس از خروج از یخچال پوست می کنید دیگر اشک آور نیست زیرا:
سولفواکسید در آب محلول است و آب سبب آبکافت آن می شود در نتیجه بقیه ی مراحل بالا که نتیجه ی آن ایجاد ترکیب اشک آور است انجام نمی شود.
اگر پیاز سرد باشد سرعت واکنش آنزیمی نامبرده کاهش می یابد و کمتر تشکیل می شود و فشار بخار سولفواکسید هم کاهش یافته و غلظت آن در هوا کم می شود طوری که سبب ایجاد اشک نمی شود.

در مورد پاره ای از عناصر بیشتر بدانیم.
جیوه (Hg  )
بیشترین معادن جیوه دنیا در اسپانیا و ایتالیا است مهمترین سنگ معدن آن سولفید جیوه است و با گوگرد و هالوژن ها ترکیب می شود. براسیدها به جز نیتریک اسید بی اثر است. جیوه و ترکیبات آن توسط بلعیدن، تنفس و پوست جذب بدن می شوند. ماکزیمم مقدار مجاز بخار جیوه در هوای محیط کار 1 میلی گرم در متر مکعب و در ادرار 3 میلی گرم در لیتر است. کلیه ها نقش مهمی در دفع جیوه از راه ادرار دارند و بیشترین محل تجمع جیوه در بدن کلیه ها می باشد.
آهن (Fe  )
جهت تهیه ی آهن از سنگ معدن آن (بیشتر هماتیتFe2O3 ) این ترکیب را با گاز مونواکسید کربن (CO)    در کوره ای بلند کاهش می دهند آهن حاصل به صورت چدن مذاب به پایین کوره سرازیر می شود که دارای ناخالصی هایی همچون کربن سیلسیم- منگنز- گوگرد- فسفر می باشد و به همین دلیل شکننده و نامرغوب است در مرحله ی بعد بخش اعظم آن را به همین دلیل به فولاد تبدیل می کنند در تهیه ی چدن به فولاد بخش اعظم ناخالصی های نافلزی آن را حذف می کنند (از طریق اکسایش) و مقدار کربن در فولادهای معمولی به حداکثر 35/1% می رسد.
وجود اندکی کربن در ساختار بلوری آهن مطلوب است هرگاه همه ی کربن چدن بسوزد آهن بسیار خالص پدید می آید که نقره ای رنگ و نرم است و به سرعت زنگ می زند (مورد استفاده مثلاً برای توری پنجره) اگر به جای بخشی از کربن فلزهای دیگری مثل کروم- منگنز- نیکل و .... بیفزایند. فولادهای  مرغوب با ویژگی های مورد نظر تهیه می شود مثلاً فولاد زنگ نزن معمولی 14 تا 18% کروم و 7 تا 9% نیکل دارد.
مس  (Cu  )
سنگ معدن مس را مثلاً سولفید مس (زیرا مس دارای سنگ معدن های متنوع می باشد) که عیار مس در آن در همه جای جهان خیلی کم حدود 1% است. با روش هایی تغلیظ می کنند طوری که عیار مس در آن سرانجام به 32% برسد. (در ایران) ناخالصی های موجود در سنگ معدن را در این مرحله به شکل سرباره از آن جدا می کنند. باقیمانده مات مس نامیده می شود. پس از آن سولفید مس را اکسید می کنند تا فلز آزاد مس با عیار بالا حدود 99% به صورت مذاب از آن خارج شود وجود ناخالصی در مس باعث کاهش رسانایی آن می شود برای هرچه بالاتر بودن عیار مس و خالص سازی آن در پالایش الکتروشیمیایی مس، مس ناخالص را آند و مس خالص را کاتد قرار می دهند در الکترولیتی از سولفوریک اسید رقیق به تدریح آند لاغر و کاتد چاق می شود و عیار مس بدست آمده تا حدود 99/99% بالا می رود.

 

آیا آرد (آرد گندم) میتواند منفجر شود؟
همه میدانیم که بیشتر گندم سفید از نشاسته درست شده است . و میدانیم که نشاسته از کربوهیدرات ساخته شده است یعنی از به هم پیوستن زنجیره ی مولکولهای شکر . هر کسی که تا بحال مارشمالو (نوعی شیرینی خمیرمانند )را اتش زده باشد میداند که شکر براحتی میسوزد , پس ارد هم میتواند.آرد و خیلی از کربوهیدراتهای دیگر میتواند اتش بگیرند وقتی انها در هوا بحالت گرد و غبار وجود دارد .فقط کافیه در هر متر مکعب 50 گرم یا بیشتر آرد بصورت گرد در هوا وجود داشته باشد و مشتعل شود. ذره های آرد انقدر کوچک هستند که فورا میسوزند. وقتی یک ذره بسوزد بقیه ذره های نزدیکش را هم روشن میکند و انوقت شعله بوجود امده تمام ابر ارد را شعله ور کرده و منفجر میشود. تقریبا هر کربو هیدرات بصورت گرد و غبار وقتی مشتعل شود منفجر خواهد شد .در خیلی از انبارهای آرد به همین صورت با یک جرقه یا یک منبع گرما باعت انفجار و اتش سوزی میشود.


علت جرقه زنی در سنگ چخماخ چیست؟ سنگ چخماخ با نام flint معروف می باشد، تیره رنگ می باشد و در شاخه کوارتزها قرار می گیرد Flint نوع کوارتز آلفا می باشد که تا دمای 573 درجه سانتیگراد پایداری دارد و به صورت گرهکهایی در گچ و سنگ آهک یافت می شود .از سنگهای حاوی سیلیس SiO2 که عموماً منشاء رسوبی دارند می باشد. ‌این سنگها یک پارچه بوده که به علت نقص ساختمانی در برخورد با یکدیگر جرقه زده و O-3 آزاد می نماید این سنگ بانام سنگ آتشزنه معروف می‌باشد .
اطلاعات جالبی در مورد جیوه
بیشترین معادن جیوه دنیا در اسپانیا و ایتالیاست و مهمترین سنگ معدن آن سینابار یا سولفور جیوه است با گوگرد و هالوژنها ترکیب می شود اما با اسیدها به جز اسیدنیتریک بی اثر است جیوه و ترکیبات آن توسط پوست و بلعیدن و تنفس جذب بدن می شود ماکسیمم مقدار مجاز بخار جیوه در هوای محیط کار.1 میلی گرم در متر مکعب و ماکسیمم مقدار جیوه مجاز موجود در ادرار 3 میلی گرم در لیتر است کلیه ها نقش مهمی در دفع جیوه از راه ادراری دارند ضمن اینکه بیشترین تجمع جیوه در اعضای بدن نیز در کلیه هاست

http://chemistery-erfan.persianblog.ir/


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






موضوعات مرتبط: شيمي ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 28 خرداد 1393برچسب:, | 10:0 | نویسنده : مهدي مهدوي |
.: Weblog Themes By SlideTheme :.